dish
Lax med fransk potatissallad
500
g
lax
800
g
färskpotatis
1
st
purjolök
4
st
viklöksklyftor
1
msk
vit-balsamvinäger
2
tsk
dijon
0.5
tsk
salt
1
krm
vitpeppar
1
krm
socker
3
msk
olivolja
2
msk
stora-kapris
1
st
citron
1
msk
citronpeppar
10
g
smör-skiva
Steg för steg
Tips: Gott att servera ljummet
---
Gnid in 500 g lax i salt och låt stå någon timme eller så länge som möjligt
Skala 800 g färskpotatis och skiva i halvcentimeters skivor
Koka till al dente (överkoka ej, då blir det sörjigt)
Strimla 1 st purjolök
Stek i olivolja med 4 st viklöksklyftor pressade och ställ åt sidan
Blanda ihop:
1 msk vit-balsamvinäger
2 tsk dijon
0.5 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm socker
3 msk olivolja
1 msk vatten
Häll blandningen på potatisen
Häll på 2 msk stora-kapris
Låt stå och dra i typ 30 min i kylen
Sätt ugnen på 150 grader
Skrapa bort saltet från laxen
Skär i portionsbitar och lägg med skinnsidan nedåt
Pressa över 1 st citron
Häll på 1 msk citronpeppar
Lägg på 10 g smör-skiva på varje lax
Baka i ugnen med termometer och ta ut vid 50 grader