dish
Fiskpaket
3
st
potatisar
0.25
st
morot
1
st
schalottenlök-eller-rödlök
4
st
körsbärstomater-eller-lite-vanlig-tomat
4
st
sockerärtor
0.5
näve
böngroddar
100
g
torsk-eller-lax
2
cm
stora
1
skiva
färsk-ananas
1
st
salladslök
0.25
st
röd-chili
2
skivor
citron
1
skiva
apelsin-om-du-råkar-ha
1
näve
persilja
1
näve
korriander-om-du-råkar-ha
25
g
smör
1
tsk
citron
1
tsk
citronpeppar
1
st
vitlöksklyfta
0.5
msk
ljus-soja
2
kvist
färsk-timjan
Steg för steg
Om du gör fler än 1 portion, ha hälften lax och hälften torsk så det blir lite roligare
Om du har fryst lax, lägg den i vattenbad med salt 1h innan så den hinner tina
Om du har färsk lax, salta den på alla sidor innan
Om du har torsk rimma bitarna i vatten med salt tills de ska in i ugnen
Tag upp laxen ut vattenbad och lägg på hushållspapper för att torka
Sätt ugnen på 200 grader och låt en plåt eller en ugnsform bli varm
Koka upp vatten med salt
Skär 3 st potatisar i halvcentimers skivor
Börjar koka potatisen
Skär 0.25 st morot i korta stavar och lägg sen i med potatisen
Koka tills potatis och morot är halvmjuka men inte klara
Häll av vattnet och låt potatisen ånga av
Skär 0.5 röd paprika i stavar och stek på medellåg värme
Skär 1 st schalottenlök-eller-rödlök och lägg i efter ett tag med paprikan
Skär 4 st körsbärstomater-eller-lite-vanlig-tomat på hälften och lägg i stekpannan
Se till att salta det som steks
Ta fram 4 st sockerärtor och 0.5 näve böngroddar och lägg i stekpannan på slutet
Tag upp ur stekpannan
Stek nu potatisskivorna i pannan för att få lite yta på en sida
Skär 100 g torsk-eller-lax i 2 cm stora bitar
Skär 1 skiva färsk-ananas i små rektangulära bitar
Skär 1 st salladslök på snedden
Skär 0.25 st röd-chili
Skär 2 skivor citron
Skär 1 skiva apelsin-om-du-råkar-ha
Hacka 1 näve persilja
Hacka 1 näve korriander-om-du-råkar-ha
Skär 25 g smör i mindre bitar
Pressa också över 1 tsk citron och salta och 1 tsk citronpeppar
Ta ett foliepapper och bred lite smöret i botten utan att göra hål på folien
Lägg sen potatis och morot i ett lager
Lägg på schalottenlök, paprika, sockerärtor och böngroddar
Lägg på annanasen, chilin och salladslöken,
Pressa över 1 st vitlöksklyfta
Lägg på de små smörbitarna
Lägg på persiljan (och korriander om du har)
Lägg på fisken och citronskivorna och apelsinskivorna
Häll på 0.5 msk ljus-soja
Pressa över lite citron
Lägg på 2 kvist färsk-timjan
Förslut och baka i ugnen 20 minuter
Servera med sked så man får upp sås i varje tugga när man äter
(Olika recept: https://www.youtube.com/watch?v=d8ojuMcm84Q, https://www.matklubben.se/recept/laxpaket-med-vitloek-100348)