Lägg 120 g surdegsbas i en stor bunke
Häll på 310 g vatten som är kring 32 grader
Blanda ut vattnet med en slickepott
Blanda med slickepott men bara på 70% blandat
Ta en ren kökshandduk och blöt den och vrid ur den
Täck över bunken med handduken
Låt stå i rumstemperatur 1h
Blöt fingrarna och sträck och vik degen 4 gånger (vrid 90 grader varje gång så det blir en gång från varje sida)
Täck med fuktiga handduken
Blöt fingrarna och sträck och vik degen 4 gånger
Täck med fuktiga handduken
Blöt fingrarna och sträck och vik degen 4 gånger
Täck med fuktiga handduken
Blöt fingrarna och sträck och vik degen 4 gånger
Täck med fuktiga handduken
Forma degen i luften med blöta händer till en fin boll
Lägg ner den i en ny ren skål och lägg över en torr handduk och låt stå i rumstemperatur 6-12 timmar
Degen ska ha jäst och blivit större och det kan vara lite bubblor i den
Om du trycker på degen ska den studsa tillbaks, om den inte studsar tillbaks fortsätt jäsa, om den är helt ledlös så har den jäst för länge men kan användas den kommer bara bli lite plattare och fulare
Du kan hjälpa degen att släppa från sidorna av skålen med en blöt slickepott
Med blöta händer, flyt degen upp i mitten så den hänger ner på bägge sidor och lägg ner den på bänken så sidorna ligger som ett väck
Flippa över den så mjölsidan ligger nedåt
Samla ihop hörnen mot toppen i mitten lite som en stor dumpling
Nyp ihop dem lite försiktigt och strö sen på mer mjöl
Flippa den igen och du borde nu ha en ganska fin och spenstig boll
Forma den till en ännu finar boll genom att trycka med händerna på sidan och rotera degen typ 15 grader i varje tag
Tajta ihop bollen genom att sätta fingertopparna mot varandra och dra händerna mot din mage och mot bollen
Rotera bollen lite och fortsätt samma rörelse
Häll på lite mjöl och gör en sista rörelse
Ta en mindre slåk och lägg i en kökshandduk i den och häll på ganska generöst med mjöl
Lyft upp degen och lägg ner den upp och ned i kökshandduken, dvs den fina sidan nedåd
Vik över handduken så den täcker degen
A: låt den jäsa i rumstemperatur 30 min och sen in i kylen 1 h
B: eller lägg på gladpack och låt den jäsa långsamt i kylen i 12 - 36 timmar, ta ut ur kylen
Sätt på ugnen på 260 grader
Ta fram en gjutjärnsgryta men inte en fin med vit emalj på insidan, ta en billig eller en som är svart på insidan för den kommer annars att missfärgas
Sätt in grytan med lock i ugnen och låt den bli varm i typ 1 h
(Under den här tiden har alltså B fått stå ute 1 h eller A fått stå i kylen 1 h)
Avtäck degen och strö på lite mjöl
Lägg över ett bakplåtspapper och flippa skålen uppochned på en bänk
Ta försiktigt bort handduken
Skär ett par artistika snitt på ovansidan med en vass kniv (men skär inte för djupt)
Ta ut den jättevarma gryta, ta bort locket och sänk ned degen med hjälp av bakplåtspappret
Lägg på locket igen och in i ugnen 20 minuter
Sänk temperaturen till 230 grader
Ta bort locket och fortsätt baka i 20 minuter eller tills brödet har en djup gyllene färg
Ta ut grytan ur ugnen och lyft försiktigt ut brödet med hjälp av bakplåtspappret och lägg det på ett galler så den får svalna helt innan du skär det
(original: https://www.youtube.com/watch?v=DiI-1PF_Mr0&ab_channel=PreppyKitchen)