Gör en mirpoix av 0.5 st chili, 0.5 st lök, 0.5 st fänkål, 1 st citrongräs, 0.25 st purjolök, 2 klyftor vitlök
Värm upp 3 dl räkfond-eller-fiskfond
Fräs mirepoixn i olja ett par minuter
Fräs räkskalen i smör i en separat kastrull och krossa dem
Tillsätt 1 msk tomatpuré till räkorna och mirepoixn som har fått gått ett par minuter
Rör om och låt fräsa ett par minuter till tills det fått fin färg
Häll på ca 2 dl vitt-vin, och 0.5 dl Umamifond-leif-hade-av-sjöpung, 2 msk congac, fiskfonden, 3 dl vatten
Hål koka upp och låt puttra i 10-15 min
Under tiden: skär lite fänkål och lägg i botten av en skål och lägg på den ett torn av räkor, hacka över lite gräslök om du har
Häll på 4 dl grädde och låt puttra ett gäng minuter
Ta en stavmixer och mixa soppan lite (men du behöver inte mixa 100%)
Sila soppan och släng det andra
Om du vill, blanka av soppan genom att röra ner 50 g smör
Smaka av med salt och ha i 1 msk congac
Häll upp soppan försiktigt i skålarna utan att förstöra räktornet
Servera med frasigt nybakat bröd
(original: https://www.youtube.com/watch?v=u1KuD3U7z3U&ab_channel=LeifMannerstr%C3%B6m)