Se till att inte bränna vitlöks och chiliblandningen
Koka inte bort för mycket av såsen, man vill gärna ha kvar att blanda med riset
Man måste också ha ganska mycket sås om man vill få som på takeaway för grönsakerna suger upp mycket
Man kan variera grönsakerna lite som man vill
Använd rikligt med thaibasilika, det är det som ger rätt doft och smak
Koka ris för det här går ganska fort. Om du lagar 4 portioner, koka ris när du kommit halvvägs
Blanda 2 msk nam-prik-pao (thailändsk chilipasta), 1 msk ostronsås, 2 msk ljus-soja, 1 tsk tamarindpasta, 2 tsk socker, 2 msk vatten och en nypa salt
Rör om tills allt är väl blandat och ställ åt sidan
Lägg 6 st stora-räkor, skalade och rensade, i en liten skål
Tillsätt en nypa salt och blanda så att de blir jämnt täckta
Lägg 2 st vitlöksklyftor och 1 st röd-chili och en nypa salt i en mortel
Stöta tills du har en grov pasta
Sätt vatten men lite salt på kokning för att blanchera grönsaker
Skär i halvstora bitar: 1 st röd-paprika och 0.25 st broccoli
Blanchera dem tillsammans med 1 näve brytbönor-frusna-går-bra i cirka 60 sekunder och ta sen upp dem och låt rinna av i en sil
Hetta upp en wok på hög värme men låt den inte bli för varm
Tillsätt 2 msk neutral-olja och snurra runt så att den täcker botten
Lägg i räkorna och bred ut dem i ett jämnt lager
Låt dem steka utan att röras i cirka 30 sekunder tills de blir rosa på ena sidan
Vänd räkorna med en spatel och stek ytterligare cirka 20 sekunder
De ska vara rosa även på andra sidan och nästan genomstekta
Lägg över räkorna i en skål men låt oljan vara kvar i woken
Skär 0.5 paket ostronskivling i stora bitar
Tillsätt och blanda runt så att svampen täcks av oljan och sprid ut svampen i ett jämnt lager och stek utan att röra i 1 minut
Skiva 0.5 st gul-lök ca halv cm tjocka skivor.
Lägg i löken och rör om ofta och stek tills löken mjuknat lite, cirka 1 minuter
Lägg i de blancherade grönsakerna och stek i någon minut till
Tillsätt vitlöks- och chilipastan till woken, rör om och stek i cirka 30 sekunder tills det doftar gott men viktigt att det inte bränns!
Häll den förberedda såsen i woken
Rör om konstant i cirka 30 sekunder tills såsen sugits upp
Skär 1 st salladslökar (endast gröna delen) och tillsätt i woken
Lägg i 1 näve färska-thaibasilikablad
Rör om tills allt är blandat och basilikan mjuknat något
Servera genast med nykokt ris
(original: https://www.seriouseats.com/goong-pad-nam-prik-pao-5248460)