dish
Moussaka
2
st
augerbine
1
cm
tjocka
500
g
nötfärs
2
st
gula-lökar
3
st
vitlöksklyftor
3
dl
rödvin
2
krm
kanel
1
tsk
oregano
200
g
krossade
2
tsk
balsamvinäger
2
msk
köttbuljong
2
msk
tomatpuré
2
msk
mjöl
4
dl
mjölk
2
msk
smör
100
g
ost-riven
Steg för steg
Skiva 2 st augerbine i 1 cm tjocka skivor
Salta och lägg på dubbelvikt hushållspapper i ca 15 min
Fräs 500 g nötfärs
Finhacka 2 st gula-lökar och 3 st vitlöksklyftor
Ta upp färsen och stek sen löken på medellåg värme
Ta en kastrull och häll på 3 dl rödvin, 2 krm kanel, 1 tsk oregano, salt, peppar
Häll på 200 g krossade tomater, 2 tsk balsamvinäger, 2 msk köttbuljong, 2 msk tomatpuré
Lägg över lök och färs i kastrullen (för att frigöra stekpannan)
Låt småputtra i 10 minuter
Värm ugnen till 170 grader
Torka av auberginen och stek i olivolja ca 2 min/sida
Vispa ihop 2 msk mjöl, 4 dl mjölk och 1 ägg
Sätt såsen på plattan med 2 msk smör
Ta fram ugnsform och lägg aubergin, köttfärsås, aubergin och häll sen på såsen, riv 100 g ost-riven på toppen
Gratinera i ugnen i 20-30 min
(original: Farfar och https://www.mathem.se/recept/klassisk-moussaka)