dish
Gör bröd 2 timmar innan:
Finhacka 1 st rödlök och 1 st grön-chilifrukt
Blanda 400 g vetemjöl, 150 g riven-kokos, 1.5 tsk flingsalt, rödlöken och gröna chilin i en bunke
Blanda 120 ml kokosmjölk och 120 ml vatten.
Rör ner vätskan i mjölblandningen samtidigt som du arbetar ihop den till en deg med händerna.
Om det finns mycket torrt mjöl kvar i bunken kan du tillsätta lite mer vatten, någon matsked i taget.
Plasta in degen och låt vila i minst 2 timmar i rumstemperatur.
Dela upp degen i 8 lika stora bitar efter vilan.
Kavla ut varje bit till 0.5 centimeter tjocka flatbröd.
Stek bröden gyllenbruna på medelvärme i en tjockbottnad panna.
Håll de färdiga bröden varma i en ren handduk.
Hetta upp 3 msk kokosolja i en tjockbottnad gryta på medelvärme.
Tillsätt 0.5 tsk bockhornsklöverfrön och fräs i 1 minut.
Tillsätt 1 dl curryblad och fräs i ytterligare 1 minut.
Finhacka 2 st rödlökar och 5 klyftor vitlök
Tillsätt löken, vitlöken, 1 msk riven färsk ingefära och en ordentlig nypa salt.
Fräs blandningen i 10–15 minuter.
Mal 1 msk korianderfrö, 0.5 tsk fänkålsfrö och 1 tsk spiskummin.
Tillsätt de malda kryddorna, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk chilipulver, 1 msk paprikapulver, 6 krossade kardemummakapslar, 1 kanelstång och 2 krossade stjälkar citrongräs till grytan.
Stek i 1–2 minuter.
Tillsätt 1.5 kg kycklingklubbor (delade).
Tillsätt 1 burk hela-konserverade-tomater och mosa dem i grytan.
Tillsätt 1 burk kokosmjölk efter 20 minuters kokning utan lock.
Låt puttra i 45 minuter tills kycklingen är mör.
Smaka av med saften från 1 st lime och mer salt vid behov.
Garnera med hackad 1 kruka färsk-koriander.
Servera med ris, naanbröd, roti och pol sambol.
Pol sambol:
Öppna 1 st kokosnöt genom att slå runt ekvatorn med ett hårt verktyg.
Plocka ur och skala kokosköttet.
Riv kokosköttet grovt.
Blanda den rivna kokosen med 2 tsk chilipulver, 1 tsk paprikapulver och saften från 1 st lime i en mortel.
Stöt ihop tills kokosen fått en orange färg.
Finhacka 1 st schalottenlök och rör ned
Smaka av med salt och 1 msk strösocker.
(original: https://www.koket.se/sri-lankesisk-kycklingcurry)