dish
Kyckling med ratatouille
1
st
aubergine
1
st
gul-eller-röd-lök
1
klyfta
vilök
1
st
paprika
1
st
zucchini
2
st
tomater
1
st
lagerblad
2
tsk
torkad-dragon
4
st
kyckling-steak
1
st
äggula
0.5
msk
vinäger-helst-dragon
0.5
msk
dijon
0.25
st
vitlökskylfta
2
droppar
worcestershire-sås
1
tsk
inlagd-dragon-i-vinäger-på-burk
1
nypa
cayennepeppar
1
nypa
socker
1
nypa
vitpeppar
Steg för steg
Gör ratatouille ett par timmar eller dagar innan:
Skär 1 st aubergine 2-3 centimeter kuber, salta och låg ligga på hushållspapper
Skär 1 st gul-eller-röd-lök och lägg i stekpanna på medellåg värme med lite olja
Hacka 1 klyfta vilök och lägg i efter ett tag
Stel tills löken är lite mjuk men inte igenomkokt (och absolut inte bränd)
Lägg över i gjutjärnsgryta på låg värme
Skär 1 st paprika och lägg i pannan tills lite mjuk men inte igenomkokt
Lägg över i gjutjärnsgrytan
Skär 1 st zucchini och lägg i pannan tills lite mjuk men inte igenomkokt
Lägg över i gjutjärnsgrytan
Lägg i auberginen tills lite mjuk men inte igenomkokt
Lägg över i gjutjärnsgrytan
Skär 1-2 st tomater och lägg i pannan tills lite mjuk men inte igenomkokt
Lägg över i gjutjärnsgrytan
Lägg på lite socker (för att neutralisera tomaten)
Lägg på 1 st lagerblad och 3 kvistar färsk-timjan
Låt koka på låg värme i ca 40 - 60 min
Man kan välja hur sönderkokt man vill ha dem
Smaka av med salt
Spara i kylen upp till ett par dagar och värm upp snabbt i ugnen när det ska ätas
Sätt ris på kokning och lägg i 1 tsk torkad-dragon
Lägg 4 st kyckling-steak med skinsidan ned i en kall och torr stekpanna på låg värme
Salta på den andra sidan och vänta
Gör under tiden en fake-bearnaise:
Vispa 1 st äggula, 0.5 msk vinäger-helst-dragon, 0.5 msk dijon tills lite skummigt
Häll i solrosolja under vispning tills önskad konsistens
(Om man ska ha till senare dagar kan man lämna den lite rinnig för den tjocknar lite i kylen)
Pressa 0.25 st vitlökskylfta men ha kanske bara i halva
2 droppar worcestershire-sås
1 tsk torkad-dragon
1 tsk inlagd-dragon-i-vinäger-på-burk
1 nypa cayennepeppar
1 nypa socker
1 nypa vitpeppar
Blanda ihop och smaka av med salt
När skinnet börjar bli krispigt, höj värmen och fortsätt steka någon
Ha i olja i pannan och vänd till den andra sidan
Kycklingen ska stekas till 74 grader
Om du ändå värmer upp ratatouille i ugnen så kan kycklingen få gå klart där
Häll över kvarvarande olja från stekningen av kyckling i riskastrullen och blanda om
Gör samma sak med vätskan om kycklingen fått gå klart i ugnen
Servera så kycklingen och riset ligger bredvid bearnaisen på tallriken och ratatouillen inte nuddar bean
(original: Victor)