dish
Tag ut 1 kg grytkött-lamm-eller-högrev så det hinner bli rumstempererat
Lägg 150 g torkade-ghorme-sabzi-örter (finns på willis) i en stor skål med ljummet vatten
Det finns små sandkorn som lägger sig i botten, efter 6 min lyft upp örterna och byt vattnet
Repetera ovan 5 gånger
Sila ordentligt
Hetta upp 2 msk rapsolja i stor stekpanna (man kan ta olivolja också, det ska dock vara rikligt med olja)
Stek under omrörning och tillsätt eventuellt mer olja under tiden då de suger åt sig ganska mycket
Stek ca 15-20 min tills örterna mörknar utan att de bränns
(Victor: Börja stek örterna i traktörpanna, men byt till stekpanna efter 10 min när örterna krympt lite så traktörpannan kan användas till köttet)
Om inte dill redan finns i blandningen: Tillsätt 1 msk torkad-dill och låt få fräsa med sista 5 min
Skär köttet i grytbitar
Hacka 2 st gula-lökar
Stek löken en stund i stekpanna för att få den mjuk men utan att bränna
Tag ur löken och häll över örterna till stekpannan
Rensa traktörpannan från örterna och hetta upp olja
Lägg i köttet så det får en liten yta
Om köttet avger massa vatten, använd pannans lock för att sila bort det så att köttet steks och inte kokas
När köttet fått lite färg, blanda i 1 msk gurkmeja och 2 msk tomatpuré
Stek under omrörning tills köttet är lite rosa inuti
Häll de stekta örterna över köttet
Smula i 2 st buljongtärningar-höns-eller-kött och 1 tsk svartpeppar
Stick små hål i 6 st torkade-lime (finns på willis) och lägg dem i grytan
Häll på 9 deciliter hett vatten och blanda ordentligt
Lägg på lock och låt puttra minst 2 men gärna 4 h
Tillsätt eventuellt mer vatten under tiden om grytan känns torr
Smaka av och krydda eventuellt mer
När det återstår 40 min kvar av koktiden, blanda i 1 burk kidneybönor och 2 msk bockhornsklöver
(Original: https://zeinaskitchen.se/ghorme-sabzi/, https://www.youtube.com/watch?v=yPiS5zB1tDo)