dish
Dan Dan Noodles (担担面)
480
g
vetemjöl
0.5
tsk
salt
1
tsk
bakpulver
1
msk
matolja
200
g
köttfärs
3
msk
sojasås
1
msk
Shaoxing-vin-eller-torr-sherry
1
tsk
femkryddspulver
1
msk
inlagda-senapsblad
3
msk
sesampasta
2
msk
svart-vinäger
1
msk
kinesisk-sesamolja
1
msk
chiliolja
1
msk
Sichuan-pepparolja-eller-en-nypa-mald-Sichuan-peppar
1
tsk
socker
2
cm
ingefära
3
msk
varm-kycklingbuljong
1
st
salladslök
1
näve
jordnötter
1
näve
färsk-koriander
Steg för steg
Nudlar:
I en stor skål, blanda 480 g vetemjöl, 0.5 tsk salt och 1 tsk bakpulver (valfritt)
Tillsätt långsamt 1.5 dl vatten under omrörning tills degen formas
Knåda degen i 10–15 minuter tills den blir slät och elastisk
Täck degen med en fuktig duk och låt vila i minst 30 minuter
Dela degen i två eller tre delar
Gör tunna remsor i pastamaskin cirka 3–6 mm breda
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten
Koka nudlarna i 2–3 minuter tills de flyter upp och är al dente
Skölj nudlarna i kallt vatten och blanda dem med lite olja för att undvika klibbning
Topping:
Värm 1 msk matolja i en stekpanna på medelvärme
Tillsätt 200 g köttfärs och bryt upp det under stekningen
Blanda i 1 msk sojasås, 1 msk Shaoxing-vin-eller-torr-sherry och 1 tsk femkryddspulver och stek tills köttet är brynt
Tillsätt 1 msk inlagda-senapsblad (valfritt) och stek i ytterligare en minut
Sås - I en skål, vispa ihop:
3 msk sesampasta
2 msk sojasås
2 msk svart-vinäger
1 msk kinesisk-sesamolja
1 msk chiliolja (justera efter smak)
1 msk Sichuan-pepparolja-eller-en-nypa-mald-Sichuan-peppar
1 tsk socker
2 hackade vitlöksklyftor finhackade
2 cm ingefära hackad
Tunna såsen med 2–3 msk varm-kycklingbuljong eller vatten om det behövs
Montering:
Dela de kokta nudlarna i skålar
Häll en generös mängd Dan Dan-sås över nudlarna
Toppa med stekt köttfärs, 1 st salladslök skivad och eventuella extra toppings som krossade 1 näve jordnötter eller 1 näve färsk-koriander
Blanda allt i skålen innan du äter för att jämnt fördela såsen.
(original: chat gpt)