dish
Broccolipaj
2.5
dl
vetemjöl
1
krm
salt
125
g
smör
1
msk
smör
250
g
broccoli
2
cm
tjocka
150
g
prästost
4
st
ägg
1
dl
mjölk
2.5
dl
matlagningsgrädde
0.5
tsk
salt
2
krm
svartpeppar
1
dl
solroskärnor
Steg för steg
Pajdeg: Blanda 2.5 dl vetemjöl, 1 krm salt och 125 g smör i tärningar. Använd fingertopparna eller en matberedare för att blanda till en grynig massa.
Tillsätt 1 matsked kallt vatten och knåda snabbt ihop till en deg.
Platta ut degen lite och linda in den i plastfolie.
Lägg degen i kylen för att vila i minst 30 minuter. Degen kan även förberedas en dag i förväg.
Sätt ugnen på 200°C.
Tryck ut degen i en med 1 msk smör smord pajform, 27 centimeter i diameter.
Nagga degen i pajformen med en gaffel.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Fyllning: Skär kronan av 250 g broccoli i små buketter.
Skala och skär broccolistjälken i cirka 1/2 cm tjocka skivor.
Koka broccolin i saltat vatten i cirka 3 minuter.
Häll av broccolin i ett durkslag och spola den kall.
Låt broccolin rinna av ordentligt.
Riv 150 g prästost (cirka 2 1/2 deciliter riven).
Blanda 4 st ägg, 1 dl mjölk, 2.5 dl matlagningsgrädde, 0.5 tsk salt, 2 krm svartpeppar och den rivna osten.
Lägg broccoli och 1 dl solroskärnor i det förgräddade pajskalet.
Häll över äggstanningen i pajskalet.
Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
(original: https://www.ica.se/recept/broccolipaj-729534/)