dish
Tag ut 200 g räkor med skal och låt tina ett par timmar innan
Tag ut 200 g torsk och 200 g lax och rimma
Bränn 1 st spetspaprika över gaslåga eller i ugnen och låt svalna
Finhacka upp 0.5 deciliter bröd-i-smulor och lägg i mortel eller mixer
Finhacka 3 st vitlöksklyftor och lägg i mortal
Skrapa bort bränt skal på paprika och och finhacka och lägg i mortel
Lägg också i 1 nypa cayennepeppar och 1 nypa havssalt
Lägg också i 1 nypa nötter-såsom-mandel-eller-pinje
Knäck i 1 st äggula och mortla eller mixa till en massa
Lägg över i en skål och emulsifiera in olivolja med en visp lite i taget tills krämig
Smaka av med lite citronsaft från 1 st citron
Värm 1 l fiskbuljong
Skala räkorna, ta bort strängen och behåll skalet
Tips: Gör dessa två parallellt
Lägg smör i en kastrull på medelvärme och lägg ned räkskalen och krossa dem
Låt steka ett par minuter och sno sen lagom mängd av grönsakerna nedan och lägg i som en mirepoix
Salta, peppra och lägg i 1 msk tomatpuré
Dra ner elden till medel och låt småsteka i 2 min
Dra upp värmen och vänta tills det blir lite varmt
Häll på 2 msk congac och se till att fläkten är av och att stekpannan är borta och tänd sen på
Häll på 200 ml vispgrädde
Dra ner till låg värme och låt småputtra några minuter
Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar
Häll över någonstans så det hinner svalna lite
Lägg den nu halvt avsvalnade mirepoixn/räkskalet i allt i en matberedare och mixa
Passa allt genom en sil för att få bort de stora bitarna
Blanda såsen ned i traktörpannan med de andra sakerna för att förhöja smaken
Lägg olivolja i en traktörpanna med medellåg värme
Tag 1 st fänkål och skär bort de gröna fransarna till senare
Skär bulben i mitten och sen igen och skiva sen ganska fint och lägg i pannan
Skiva i medelsmå bitar 1 st lök och lägg i
Skiva och lägg i 1 st selleristjälk
Skär bort det gröna på 1 st purjolökar och använd det vita och halvera och skiva
Tvätta bort sand och smuts och torka lite och lägg i
Hacka 3 st vitlöksklyftor och lägg med
Finhacka 0.5 st chili men ta bort kärnorna
Lägg i 1 nypa fänkålsfrön och 0.5 nypa kumminfrön
Lägg i 1 msk tomatpuré och rör runt
Låt grönsakerna bli hyggligt mjuka så att vätskan inte behöver koka så länge så den kokar bort
Deglacera med 0.5 dl Pernod
Häll ned 1 burk krossade-tomater
Häll ned 1 liter fiskbuljong
Häll ned 1 dl vitt-vin
Lägg i 2 st lagarblad
Lägg i 1 nypa saffran
Koka ned i typ 5 minuter
Typ här borde du kunna blanda ner såsen från steget ovan
Riv ned skalet från 1 st apelsin och pressa ner juicen
Koka någon minut
Smaka av med salt
Ta upp och torka av fisken och skär den sen i lagom stora bitar och salta
Torka av de nu tinade räkorna och lägg i en skål och salta
Släng musslor med krossat skal och döda muslor som är öppna och inte stänger sig när man knackar på skalet
Skölj musslorna i kallt vatten och rör runt så sand lossnar
Använd en liten borste eller svamp för att skrubba bort smuts och alger från skalet
Ta bort skägget genom att dra det mot gångjärnet (inte utåt)
Lägg i fisken och musslorna i grytan och pochera i någon minut (kolla med termometer kring 52 grader)
När musslorna har öppnats är det dags att äta
Lägg då i räkorna sist så att de bara blir ljumna
Skär 1 st baguette i sneda bitar och rosta i ugnen
Servera i en djup tallrik med baguette + rouille
Hacka de gröna fransarna till fänkålen och garnera med (alternativt 1 nypa persilia)
(Original:
https://www.youtube.com/watch?v=d7yDx8WM2Q8
https://www.youtube.com/watch?v=U4y9HbMCRUA
https://www.youtube.com/watch?v=ekenSzGOUjE)