dish
Biryani
1
tsk
kardemummakärnor
1
tsk
kryddnejlika
1
st
kanelstång
2
st
lökar
1
msk
smör
1
msk
ghee
8
st
Byrianiblad
2
st
tomater
6
klyftor
vitlök
0.75
st
ingefära
1
krm
gurkmeja
1
tsk
malen-chili
4
tsk
garam-masala
1.5
hand
mintblad
1
dl
korriander
0.5
st
citron
2.5
dl
turkisk-yoghurt
1
st
ägg
Steg för steg
Lätt 2.5 koppar ris i blöt 1 timme innan
Mortla: 1 tsk kardemummakärnor, 1 tsk kryddnejlika och 1 st kanelstång
Skär 2 st lökar till ganska tunna men halvlånga bitar
Stek löken i 1 msk smör och 1 msk ghee med 8 st Byrianiblad
Skär 2 st tomater till små kuber
Efter 7 minuter lägg i tomaten
Mixa till en pasta: 6 klyftor vitlök och 0.75 st ingefära (behövs inte skrapas)
Tillsätt pastan till stekpannan och stek ett tag
Tillsätt masala:
1 krm gurkmeja
1 tsk malen-chili
4 tsk garam-masala
Blanda och stek någon minut
Tillsätt 1.5 hand mintblad och 1 dl korriander (hackad inklusive stammar)
Stek någon minut
Tillsätt 900 gram kycklinglårfile skuren i sjättedelar
Pressa 0.5 st citron (för att göra kycklingen tender och juicy)
Låt koka lite tills citronen har försvunnit
Efter 10 minuter när kycklingen är halvklar, tillsätt 2.5 dl turkisk-yoghurt
Tillsätt det blöta riset
(Man skulle kunna färga riset i olika färger och lägga i lager om man vill snoffsa till det)
Tillsätt samma antal koppar vatten som du har ris
Om det ser för ljust ut i färgen, tillsätt lite mer garam masala
Man borde egentligen använda tryckkokare men om man blötlägger riset 1 timme innan och har ett bra lock med en vikt på för att minimera att ånga försvinner så fungerar det
Koka under lock tills vattnet är borta och riset är klart.
Målet är att inte ha något vatten kvar när riset är klart, man vill helst inte behöva hälla bort vatten för då förlorar man smak.
Om det finns vätska kvar, låt koka utan lock tills vattnet kokat in. Det ska inte vara vattnigt i slutet.
Servera med 1 st ägg per person medium kokat om du vill.
Everest märket är inte bra kryddor. Sakthi är bra, exemepelvis deras garam masala.
Biryani serveras som enskild rätt utan någon sidorätt eller sallad till eftersom smaken är ganska mild vill man inte förstöra den.